Van 'Hygge' tot karpers in een badkuip ...

Tradities tijdens de feestdagen?

We schreven al eerder over waarom de feestdagen perfect zijn om op single reis te gaan. Maar die kerstdagen, zijn die niet overal hetzelfde? Nou, dat verschilt toch behoorlijk. Sommige dingen vallen behoorlijk op. We hebben daarom wat typische kersttradities voor je op een rijtje gezet.

‘Hygge’

Hygge spreek je uit als ‘huu-ge’ en is eigenlijk de Deense variant van wat wij gezelligheid noemen. En dat is érg belangrijk voor de Denen. Ook tradities spelen nog een belangrijke rol tijdens het vieren van de kerstdagen. Zo hangt er in Deense huiskamers nog een ouderwetse Adventskrans, die versierd wordt met rode bessen, linten en witte kaarsen.

Uiteraard wordt er flink gegeten en gedronken tijdens het diner op kerstavond. Denen verstoppen trouwens één amandel in het toetje. Dit wordt als een geluksbrenger gezien. Degene die deze in zijn of haar toetje vindt, krijgt een cadeautje.
blog_kersttradities_kopenhagen
En ja hoor, ook de kerstmarkten zijn populair in Denemarken. Onze favoriet? In Tivoli Gardens, midden in het centrum van Kopenhagen. Een van de vele hotspots tijdens een vakantie in de hoofdstad. Niet voor niks zette Lonely Planet Kopenhagen op één in hun lijst van Must-see Cities in 2019!

Kerstlunch in Valencia

Denk je bij kerst ook aan sneeuw en kou? Begrijpelijk. Maar ook in het zuiden vieren ze kerst. Wat dacht je van kerstlampjes in de palmbomen? Zo wordt er in Spanje natuurlijk ook kerst gevierd. Al laten de Spanjaarden de cadeaus voor de kinderen dan nog achterwege. Die worden pas uitgedeeld met driekoningen op 6 januari.
blog_kersttradities_praag
Aan kerstkaarten doen de Spanjaarden trouwens bijna niet. Ze versturen die alleen naar mensen waarvan ze weten dat ze hen een lange tijd niet gaan zien. Als je iemand toch vaak ziet, kan het ook makkelijk persoonlijk vinden ze.

Ook beleven de Spanjaarden het kerstdiner anders dan wij gewend zijn. Ze kiezen tijdens de kerstdagen voor een uitgebreide lunch, meestal met de hele familie. Iets wat wij natuurlijk ook doen tijdens onze vakantie in Valencia. En als je er dan toch bent. Koop een lot voor ‘El Gordo’. Deze beroemde loterij betekent letterlijk ‘de dikke’. En wanneer de trekking is, verzamelt iedereen zich met zijn lot in cafés en restaurants voor de tv, om te zien of kerst dit jaar extra veel geluk brengt!

Karpers in een badkuip?

Vanuit religieuze achtergrond staat er in Tsjechië ieder jaar karper op het menu. Veel Tsjechen kopen een aantal dagen voor kerst een of twee vissen en houden deze in hun badkuip, tot het tijd is om de vis klaar te maken. Daarna bewaren veel mensen een klein stukje van de schubben van de karper in hun portemonnee. Ze geloven dat eventuele geldzorgen hierdoor het komende jaar uit zullen blijven…

Natuurlijk wordt er in Tsjechië ook ‘gewoon’ kerst gevierd. Hoofdstad Praag lijkt direct uit een sprookje te komen. De binnenstad staat op de werelderfgoedlijst. Tel hier de kerstversieringen bij op en je begrijpt dat het hier tijdens de feestdagen puur genieten is!
blog_kersttradities_kopenhagen
En zie je jonge vrouwen met één schoen naar de deur gooien? Ook dat hoort bij de Tsjechische tradities. Landt de schoen met de punt naar de deur toe, wil dat zeggen dat de kans groot is dat de vrouw in het aankomende jaar gaat trouwen.

Zelf dit jaar nieuwe kersttradities ontdekken? Lees dan hier verder!
  • "Het was mijn eerste single vakantie. Het was boven verwachting!"
    Eleonora, Bitez 2018

Bel ons

024-3 600 104

Direct antwoord op ma. t/m vr. van 9.00 - 18.00 uur.

Whatsapp

06-23 67 99 22

Stuur ons een whatsapp bericht. Binnen 5 minuten antwoord op ma. t/m vr. van 9.00 - 18.00 uur.

Chat

Chat met onze vakantie specialisten. Binnen 30 minuten antwoord op ma. t/m vr. van 9.00 - 18.00 uur.

Start chat

Facebook

Chat met onze vakantie specialisten. Binnen 30 minuten antwoord op ma. t/m vr. van 9.00 - 18.00 uur.

Naar messenger

Mail ons

Altijd binnen 1 werkdag antwoord op je vragen.

Stuur e-mail