toestemmingsverklaring voorbeeld

Toestemmingsverklaring andere ouder

Reizen met minderjarige naar het buitenland
Ouders kunnen op een luchthaven problemen krijgen bij de persoonscontrole als zij alleen met hun kind(eren) reizen, zeker als het kind niet dezelfde achternaam heeft.

Ga je met een kind met het vliegtuig naar het buitenland waarover je gezamenlijk het gezag hebt of waarover je geen gezag hebt? Dan kun je deze toestemmingsverklaring gebruiken om aan te tonen dat je toestemming hebt van de personen die het gezag over het kind hebben om met het kind naar het buitenland te reizen.

Voor sommige landen is het aan te raden om een geboorteakte van je kind(eren) en een toestemmingsverklaring van de andere ouder mee te nemen. Dit is belangrijk als de achternamen van de reizende ouder en het kind verschillen. Meer informatie lees je op www.rijksoverheid.nl.
Download de toestemmingsverklaring
Heb ik toestemming nodig om alleen met mijn kind te reizen?
Als je alleen reist met je minderjarige kind (tot 18 jaar), moet je kunnen aantonen dat je toestemming hebt van de ouder met gezag. Reis je zonder deze toestemming, dan kan dat worden aangemerkt als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering.
Welke documenten heb ik nodig?
1. Je reist als ouder met gezamenlijk ouderlijk gezag alleen met je kind(eren). Hiervoor heb je toestemming nodig. Lees hier welke documenten je mee moet nemen.

2. Je reist als ouder met alleen het ouderlijk gezag (eenhoofdig) alleen met je kind(eren). Hiervoor heb je geen toestemming nodig, maar wel aanvullende documenten om dit bij controle van de Koninklijke Marechaussee aan te tonen. Lees hier om welke documenten dit gaat.

3. Je reist als ouder zonder ouderlijk gezag alleen met (je) kind(eren). Hiervoor heb je wel toestemming nodig. Lees hier welke documenten je mee moet nemen.

4. Als er 1 ouder overleden is. Reis je alleen met je minderjarige kind en is de andere ouder overleden? Dan kan het handig zijn om een Internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van het kind met daarop vermeld de oudergegevens en een kopie van de overlijdensakte bij je te hebben.

Als je toestemming nodig hebt, dan kun je het toestemmingsformulier reizen met minderjarige naar het buitenland invullen. Deze onderteken je samen met de andere ouder. Heb je meerdere kinderen? Dan vul je per kind een toestemmingsformulier in.

Staat jouw situatie hier niet bij? Kijk dan voor meer informatie op de website Centrum Internationale Kinderontvoering.
Moet ik toestemming geven als mijn kind met een andere volwassene op reis gaat?
Is je kind jonger dan 18 jaar? Dan is er toestemming nodig als je kind met een andere volwassene (niet 1 van de ouders) naar het buitenland reist. Denk bijvoorbeeld aan een vakantie met een opa, oma, ander familielid, vriendje of vriendinnetje.

In dat geval geeft de gezaghebbende ouder bij eenhoofdig gezag toestemming óf beide ouders bij gezamenlijk gezag.
Wanneer hoef ik geen toestemmingsformulier in te vullen als mijn kind naar het buitenland reist?
Als jouw kind reist met beide ouders die het ouderlijk gezag hebben, dan is het formulier niet nodig.
Estivant Vakanties Reviews with ekomi.nl

Bel ons

024-3 600 104

Direct antwoord op ma t/m di van 9.00 - 20.00 uur en wo t/m vr van 9.00 - 17.30 uur.

Whatsapp

024-3 600 104

Stuur ons een whatsapp bericht. Zo snel mogelijk antwoord op ma t/m di van 9.00 - 20.00 uur en wo t/m vr van 9.00 - 17.30 uur.

Facebook

Chat met onze vakantiespecialisten. Zo snel mogelijk antwoord op ma. t/m vrij. van 9.00 - 17.30 uur.

Naar messenger

Mail ons

Altijd binnen 2 tot 3 werkdagen antwoord op je vragen.

Stuur e-mail